Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Electronica

In de lichtkap van de Red Sea Max worden verschillende nieuwe electronicaonderdelen ingebouwd.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Eigenaren

van een RSM weten dat de ventilatoren soms erg veel lawaai kunnen maken. En ondanks deze brute kracht aan ventilatie worden sommige uitvoeringen toch erg warm. In de 2007 versie wordt weliswaar een extra ventilator bijgeleverd maar ik ga ervan uit dat deze wat betreft koel capaciteit niet voldoende is en ook dat de ventilatoren vanwege hun hoge toerental nog steeds te veel lawaai zullen maken.

Een mogelijkheid om het lawaai te verminderen is verlaging van de voedingsspanning van de ventilatoren. Bij pakweg 7 volt DC is er nauwelijks sprake van lawaai terwijl het ventilatortje nog steeds behoorlijk wat toeren maakt. Ik denk erover meer ventilatoren te plaatsen maar op een lagere voedingsspanning, meer koeling bij minder lawaai is de gedachte. Om te voorkomen dat ongeveer 6 ventilatoren de gehele dag staan te draaien wil ik een temperatuur regeling inbouwen. Het idee is om koeling te creëren wanneer dit noodzakelijk is met zo min mogelijk overlast mbt lawaai. Hoe? Ik denk aan een NTC gestuurde PWM toerenregeling. Later hierover meer!

Zonsopgang en zonsondergang

Omdat ik een zoetwater bak wil gaan bouwen heb ik waarschijnlijk lang niet zoveel licht nodig als dat nu door de RSM wordt geleverd. Ook de lichtkleur zal moeten wijzigen. Met een beetje geluk zal ik een buis moeten wisselen maar ik houd rekening met beide. Storend vind ik het plompverloren aan en uit zetten van de verlichting. Niet alleen voor de toeschouwer maar zeker ook voor de levende inhoud. En ach zagen in de lichtkap moet ik toch al ;-) dus….

Alle gekheid op een stokje, ik wil gewoon een knappe zonsopgang en zonsondergang simulatie. Kopen klinkt leuk maar de ruimte om ergens iets te plaatsen ontbreekt.

Electrisch schema waarin een latch is opgenomen.
Nog meer snoeren in en uit die bak lijkt me geen goede keuze temeer de RSM een hartstikke leuke oplossing 'on board' heeft namelijk zo'n mooie distributie doos die geheel onzichtbaar wordt weggewerkt aan de rechter achterzijde

Ik wil gewoon een TL/PL buisje dimmen….zo'n schakeling moet toch redelijk eenvoudig te maken zijn (hoop ik ;-). Ik ga dus voor zelfbouw in de kap en wil de reeds aanwezige timer gaan gebruiken.

Er zijn twee schema's van potentiele kanshebbers in omloop die interessant zijn. Hierin worden weinig onderdelen gebruikt, belangrijk want ik moet wel woekeren met de ruimte!

10V dimmer

Van de eerste, de 10V-dimmer , is mij niet bekend wie de eigenaar is. Mocht deze zich voelen aangesproken dan kan de eigenaar contact met mij opnemen. Het nadeel van deze schakeling is de benodigde symmetrische spanning op de spanningsdeler van de nachtstand. Ook de fikse elco van 2700uf neemt nogal wat ruimte in.

KIS dimmer

Als tweede kanshebber het schema van Ruud Setteur.Op zijn webstek is van alles op het gebied van aquarium techniek te vinden! Ruud heeft zijn ontwerp niet echt een naam gegeven. Vanwege het extreem kleine aantal onderdelen heb ik het maar de naam 'Keep It Simple dimmer' oftewel - KIS dimmer- gegeven. Het voordeel van deze dimmer is de enkelvoudige voedingsspanning van 15 volt en de kleine 1uf tantaal elco. Nadeel is de instelling mbv R1 en R2. Ik opteer voor een meer uitgebreide regeling.

Min/Max verlichtings regeling

Bij gebrek aan een betere benaming noem ik mijn ideetje maar een min/max regeling. De bedoeling is dat in de nachtstand er een minimale instelling gemaakt kan worden. Donkerder als dat kan het niet worden. In het schema van de 10V dimmer komt een dergelijke regeling voor.

Overdag echter wil ik de lichtintensiteit echter ook kunnen regelen. Dit betekent dat er 'opgedimt' gaat worden tot zo'n 80% (ok toegegeven deze waarde is uit de lucht gegrepen maar je moet ergens beginnen ;-) en dat middels een LDR de verlichting opgeschroefd wordt als buiten het zonlicht feller wordt. Ik ga dus uit van een (over)dag gemiddelde. Mocht de lichtintensiteit buiten verminderen, bijvoorbeeld omdat de lucht vanwege een onweersbui betrekt, dan wil ik dit effect ook terugzien in het aquarium..

S'avonds als de verlichting nog wel in de dag stand staat maar het licht in de huiskamer aanzienlijk minder is wil ik een lagere lichtintensiteit in het aquarium verwezenlijken. Ik wil voorkomen dat het aquarium een lichtbron op zich gaat worden.

Nu ik er verder over nadenk wil eigenlijk ook een soort van gedimde werkverlichting. Als de lichtkap om de een of andere reden open moet wil ik dat het licht gedimt kan worden. Of als het al uit staat maar ik moet onverhoops toch iets in de bak doen...

Ik ga hierover nog eens nadenken...

Naar boven