Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Het maken

van de imitatie boomstronken nadert haar voltooiing en dat werd zo langzamerhand natuurlijk ook wel tijd... er is een dikke twee maanden aan geknutseld! De stand van zaken tot nu toe:

De epoxy schaal is mbv witte extreem verdikte epoxy aan de acrylglas hoeklijn gelijmd. Ik heb de Glass microspheres gebruikt om een extreem dikke bijna plamuurachtige witte epoxy massa te verkrijgen.

Foto het schoonspoelen van de imitatieboom.

De pasta-achtige substantie voorkomt het wegvloeien hiervan en de kleur wit is handig om te kunnen beoordelen of alle delen van de epoxy schaal goed met de acrylglas hoeklijn kontakt maken. Zoals te zien op bovenstaande foto zijn op de acrylglas achterwand reeds de gaten die moeten worden aangebracht getekend. Deze gaten worden mbv de Dremel laag voor laag afgeschuurd. Ook hier geldt dat je rustig te werk dient te gaan om 'uitschieters' of het continue breken van het schuurschijfje te voorkomen.

Foto collage van foto's van de imitatieboomstam onder verschillende hoeken.
De Dremel heeft aardig wat overuurtjes gedraaid! Een behoorlijk klus waarbij een mondkapje absoluut geen overbodige luxe is. Het zaagsel is namelijk een mix van epoxy en acrylglas dat werkelijk alle kanten opdwarrelt. Kortom een echte klus voor buiten..

Tijd voor een proefpassing van het werkstuk in het aquarium!

Detailfoto van werkstuk waarin de uistroomgaten voor de circulatiepompen zijn uitgesneden.
Het werkstuk van bovenaf gefotografeerd, met in de acrylglas achterwand het gezaagde gat voor de pomp uitlaat.

Detailfoto van werkstuk met hierin het uitgezaagde gat voor de overloop.
En het uitgezaagde gat in de acrylglas achterwand van de overloop .

Aan zowel de linker als de rechterzijde van de acrylglas achterwand werd hier en daar nog wat materiaal afgeslepen zodat het werkstuk gemakkelijk het aquarium in en uit te tillen is.

Foto het werkstuk dat de laatste laag epoxy krijgt op gebracht.

Nadat het schuurwerk achter de rug was heb ik de randen met een groen gekleurde epoxy afgesmeerd. Deels om te voorkomen dat de witte epoxy waarmee de schaal aan de acrylglas achterwand was gelijmd te maskeren maar ook om de randen netjes af te sealen. Met een beetje geluk bealgen delen van de achterwand zodat hier straks niets meer van te zien is.

Foto de Red Sea Max met de verlichting aan en geplaatst werkstuk.

In totaal zijn er nu zo'n..ehhhh...even tellen....9? epoxy lagen aangebracht!

Tot slot een 'sfeerimpressie' van de imitatie boomstammen geplaatst in de RSM met de door de Flora-Mate gecontroleerde verlichting aan, zo rond het middag uur. Voor de duidelijkheid: de bak is niet gevuld met water!

Let onderaan de voet van beide 'boomstammen' op de zwarte plekken. dit zijn in werkelijkheid gaten die toegang bieden tot in de imitatie boomstam. Bedoeling is dat vanuit de linkerzijde het in het aqaurium gepompte water zal gaan stromen. De rechter boomstam zal bescherming in de vorm van een schuilplaats gaan bieden aan bijvoorbeeld kleine vissen of granalen. De overloop naar het filter bevindt zich boven in de boomstam. Mogelijk zullen de imitatie boomstammen nog van een tintje bruin worden voorzien, één en ander laat ik afhangen van het mogelijke effect dat het inwateren op de epoxy heeft. Momenteel staat het werkstuk lekker onder kunstlicht in een behaagelijke temperatuur uit te harden.

Op dit moment bevinden zich nog de originele RSM PL verlichting in de bak, Zodra de bak aan het inwateren is ga ik shoppen voor een warmwit tint.

Naar boven