Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Inhoud

Dat het vullen van zo'n glazen doos nog niet zo eenvoudig is kun je lezen in de onderwerpen van dit blog. Lees alles over plantjes die doodgaan ondanks dat de literatuur vermeld dat iedere halve gare ze in leven zou moeten kunnen houden.

De eerste

levende wezens, tenminste die van het soort die je kunt zien en dan nog wel groen van kleur, hebben zich genesteld in de RSM !

Wat ik al die tijd niet gemeld heb is dat ik stiekem de RSM aan het vullen was met voedingsbodem en grind. Ik ging er op geniepige wijze vanuit dat de actieve kool zijn werk zou doen en dat ik supersnel na het uitspoelen van alle verontreinigingen plantjes in de RSM kon plempen. Ik ben immers al maanden bezig en ik word een beetje gestoord van al die rotjongens en meisjes die via het contact formulier steeds 'geïnteresseerd informeren' of er deze eeuw nog visjes in de 'bak' komen... ;-)

Foto van DeponitMix voedingsbodemvan firma Dennerle.
Vroeghur werd er van alles gebruikt als voedingsbodem. Ik geloof, zoveel jaar later, dat de discussie hier omtrent nu wel een beetje geluwd is. Er zijn nu verschillende producten in de handel die blijkbaar zeer goed voldoen.

Er is na inzet van het actieve koolfilter een laag van zo'n 3 centimeter met 'DeponitMix' aangebracht. Niet direct denken dat dit hi-tech stuff is.. het is gewoon een mix van grind, zand en in water oplosbare capsules waarvan gesteld wordt dat deze de plantengroei bevorderen. Er is zelfs wat turf in het mengsel verwerkt. Dit moet de grond een beetje zuurder maken zodat planten de voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Foto van een zak grind. Met alleen voedingsbodem kom ik er niet, er moet iets bovenop. Ik heb gekozen voor een mix van basalt grind (8-11 mm), basalt split (3-5 mm) en garnalen kiesel (3 mm) en enkele grotere basalt-achtige steentjes.

De bodem is dus opgebouwd uit een 3 centimeter dikke laag van 'DeponitMix' en daaroverheen is een combinatie van basalt grind, basalt split en basalt kiesel gestrooid. Hier en daar steekt een wat grotere steen boven het maaiveld (geldt dit ook onder water?) uit. Ik moet nog wel wat grotere stenen verzamelen. Wie een leuke heeft liggen en er vanaf wil mag hem per post opsturen..en NEE, ik betaal niet de porto!

Limnophila aquatica

Als eerste beplanting voor de RSM heb ik gekozen voor de Limnophila aquatica, een extreem eenvoudig te houden plantje uit Zuidoost Azië.

Afbeelding van de limnophila aquatica.jpg.
De Limnophila aquatica heeft als nederlandse naam reuze ambulia of reuze limnophila. Het verspreidings gebied is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt deze plant uit India en Sri Lanka maar er zijn ook rapporten die melding maken van Vietnam en Birma..Deze plant wordt gevonden in beken, plassen en moerassen. Vandaar ook zijn naam Limnophila, wat moerasminnend betekent.

Volgens opgave van verschillende bronnen op het internet bedraagt de PH tolerantie 5-8. Dat betekent dat het plantje zelfs in de meest erbarmelijke PH omstandigheden nog zou moeten kunnen overleven en zeeeeeer waarschijnljk, met een beetje geluk, dus ook bij mij ;-)

Deze plant kan zo'n 25 tot 50 cm hoog worden en tussen de 9 tot 15 cm breed. De temperatuur tolerantie ligt tussen 20 en 30 C. De lichtbehoefte blijkt te liggen tussen 'gemiddeld en hoog', wat dit dan ook moge betekenen...

Foto van de eerste platjes in de Red Sea Max in de avond

Omdat ik een tegenstander ben van het 'gezelschaps aquarium' weten jullie de geografische locatie van het door mij in te richten biotoop... namelijk Zuidoost Azië. Limnophila mag het spits afbijten in de RSM (mocht het niets worden dan plemp ik er wandelende takken in...of zoiets)

Naar boven